EN 397 Endüstriyel Emniyet Baretleri Kullanım Alanları, Standardı, Teknik Özellikleri
EN 397 Endüstriyel Emniyet Baretleri Kapsamı
Bu standart, endüstriyel emniyet baretlerinin fiziksel ve performans özelliklerini, deney yöntemlerini ve işaretlenmesi ile ilgili hususları kapsar.
EN 397Baş koruyucu kaskları, gövde baş bandı ve çevre bandından oluşmaktadır. Kullanılmasındaki birincil neden herhangi bir iş kazasının çıkmasını önlemek, işçi sağlığını korumak ve kaza anının en az hasar ile atlatılmasını sağlamaktır. Çalışma esnasında işçinin başına aniden bir cismin düşmesi, çarpması, başın bir yere vurulması veya başın gerilimli bir iletkene değmesi sonucu bunların yol açtığı beyin hasarı, kafa travması, kafatası kırıklarını önleyerek, soğuk ve yağmurlu havalarda kullanıcıyı koruması amaçlanmıştır. Çalışanın güvenliği açısından son derece önemlidir.
Baş Üstü Koruyucularda Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
İş Güvenliği Koruyucu Donanımlarının Gövde, kubbe biçiminde sert sağlam, neme, darbelere, delinmeye ve elektriğe karşı dayanıklı, cildi tahriş etmeyen plastik deri veya diğer uygun malzemelerden standarda uygun olarak Bir çeşit kask modelidir. Baretlerin üst kısmı başa tam oturmaz, içindeki kayışla başa oturtulur. Kayışlarla baretin üst kısmı arasında boşluk vardır ve baretin iç kaplaması darbe emici materyallerdendir. Kafa koruyucu kaskın başa tam oturması güvenlik açısından gereklidir. Kask içerisindeki 4-6 adet baş üstü kayışlarıyla her başa göre ayarlanabilir. Baretlerin Delikli, kulaklık takılabilir ve üst orta kısmına lamba takılan modelleri de bulunmaktadır. Alın kısmına denk gelen bölümlerinde de ter bantları bulunmaktadır. Sıcak havalarda bedenen çalışan kişilerin terlemeye karşı rahat bir şekilde çalışmasını sağlar.
EN 397 Kafa Koruyucuları standarda uygun testlerden geçirilmektedir.
Endüstriyel Güvenlik Kaskları Kimler Giyinmeli, Zorunlu Özellikleri Nelerdir?
Baş koruyucu kasklarını; konstrüksiyon, inşaat, operasyon ve onarım işlerinde çalışan kişilerin giyme zorunluluğu bulunmaktadır. Yönetim faaliyetlerindeki kişilerin koruyucu kask giyme zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Şok absorpsiyonu (çözünebilir gaz halindeki bileşenin bir gaz akımından bir çözücü sıvıda çözünmesiyle alınması olarak tanımlanabilir) (soğurum,soğurma,emme) 1 metre yükseklikten düşen 5 kg’lık objenin baş kalıbına iletilen kuvveti 5,0 kN’dan daha büyük olmamalıdır.
- Delinmeye karşı direnç düşürülen 3 kg’lık kütlenin ucu baş kalıbının yüzeyi (kafa tası) ile temas
- Aleve karşı dayanım: gövde malzemeleri alevin uzaklaştırılmasından 5 s geçtikten sonra alev etkisiyle yanma göstermemelidir.
-
Çok düşük sıcaklık (-20ºC veya -30ºC): Baret, -20°C ± 2°C veya -30°C ±2°C sıcaklıkta (hangisi uygunsa) 4 h ile 24 h arasında bekletilerek test edildiğiyöntemdir. Çok yüksek sıcaklık (+150ºC)
- Baretin tüm kısımları ile ağırlığı 450 gr’ dan fazla olmamalıdır.
- Baret 50 Hz’ lik 20.000 V’ luk gerilime 3 dakika dayanabilecek yalıtkanlığa sahip olmalıdır.
- Baret TS 2429 da belirtilen mekanik testlere karşı mukavim olmalıdır.
- Koruyucu yastık, kauçuk, plastik köpüğü vb. esnek bir malzemeden olmalıdır.
- Çene kayışı uygun malzemeden en az 13 mm eninde ve ayarlanabilir olmalıdır.
- Baret hava alacak şekilde dizayn edilmelidir.
- Baret darbeye, neme, ısıya, yağa, aside, tere ve elektriğe karşı dayanıklı malzemeden imal edilmiş olmalıdır.
- Baretin siperliği, minimum 4 cm, maksimum 5 cm olmalı ve gövde ile açı görüşü engellemeyecek şekilde olmalıdır.
- Ter bandı, baş çevre bandının bir parçası olabileceği gibi, sökülür takılır da olabilir. Ter bandı en az alın kısmını kapsayacak büyüklükte olmalıdır.
ABS / PC / HDPE Ne demektir?
ABS: Akrilonitril butadien sitren, HDPE: Yüksek yoğunluklu polietilen, LDPE:Düşük yoğunluklu polietilen, Recyclabe: Geri dönüştürülmüş malzeme
En 397 Kişisel Koruyucu Baret Standart Paketlemesi Nasıl Yapılır?
Aşağıdaki bilgiler, satıldığı ülkenin dilinde/dillerinde tam ve ayrıntılı olarak her bir baret ile birlikte verilmelidir:
- İmalatçının adı ve adresi.
- Ayarlama, montaj, kullanım, temizleme, dezenfekte etme, bakım, servis ve depolamayla ilgili talimatlar ve tavsiyeler.
- Temizleme, bakım veya dezenfekte etmek için tavsiye edilen maddeler baret üzerinde ve imalatçı talimatları çerçevesinde uygulandığında giyen kişi üzerinde olumsuz herhangi bir etki göstermemelidir.
- Uygun aksesuar ve yedek parçaların ayrıntıları.
- İsteğe bağlı şartların öneminin ve baretin kullanım sınırları ve bunlara karşılık gelen risklerin belirtildiği kılavuz bilgileri.
- Baret ve parçalarının son kullanım tarihi veya kullanma suresine ilişkin bilgiler.
- Baretin taşınması için uygun ambalaj tipinin ayrıntılarını veren bilgiler.
Baş koruyucu Baretlerinde Kullanılan Renk Standartları
- Üst düzey yönetici ve ziyaretçilere : Beyaz renkli
- Mühendislere ve teknik elemanlara : Mavi renkli
- Formenlere ve usta başlarına : Turuncu renkli
- İşçilere : Sarı renkli
- Yangınla mücadele elemanlarına : Kırmızı renkli baret
- Sağlık Personellerine : Yeşil renkli
Genel kullanım amaçlı iş güvenliği baretleri EN 397 standardına uygun olmalıdır. Kişisel güvenlik iş elbiselerinden olan baret kullanımı çalışanlar için hayati önem taşımaktadır, kesinlikle kullanılmalıdır.