Benzin istasyonlarında alınacak önlemler Akaryakıt İstasyonları ve Emniyet Gerekleri standartlarına göre hazırlanmıştır.Buna göre;
- Benzin istasyonlarının projesine uygun tesis edilmesi gerekir.
- Acil durumlar olması durumuna karşı acil telefonların görünür bir yerde bulundurulması zorunludur.
- Benzin istasyonunun kurulması ve işletilmeye başlanmasından önce dağıtım şirketi ile bayilik sözleşmesi yapılmalıdır.
- Zemini düzgün olan bir alanda akaryakıt istasyonu kurulmalı, araç giriş çıkışı konusunda emniyet tedbirleri alınmalıdır.
- Bir akaryakıt istasyonunda her tankın 50.000 litreden fazla olmaması ve toplamda 300.000 litreden fazla akaryakıt depolanmaması zorunludur.
- Benzin depolanması yapılan tanklarda havalandırma yapılması bakımından, havalandırmanın çıkış ucu bina dışında, doldurma borusu ise uç seviyesinden yüksekte ve birleştiği zeminin seviyesinden minimum 3.6 metre yukarıda bulunması gerekiyor.
- Benzin istasyonlarında iş güvenliği tedbirlerine göre havalandırma çıkışları ile uyarıcı cihazların atmosfer olaylarında kirlenmesi ve yabancı maddelerce tıkanmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
- Benzin istasyonlarında havalandırma çıkış ağızlarının yeri ile yönü parlayıcı buharla birikmemelidir. Aynı zamanda çıkış ağzının emniyetli bir yere ulaşması gerekir.
- İçerisinde benzin yakıtı bulunduran tanklar, basınç altında tahliyesi yapılırken ya da vakum uygulanırken açık olmalıdır. Normal şartlardaysa tanklar kapalı olan basınç ile vakum tahliye cihazlarıyla donatılmış olması gerekir.
- Yangın, patlama, yakıt sızıntısı gibi durumlar söz konusu olduğunda yapılması gereken talimat levhaları, işçilerin görebileceği yerlerde bulunmalıdır.-Gerekli alanlarda uyarıcı işaretler asılı olmalıdır.
- Benzin istasyonlarında iş güvenliği yönetmeliğine göre işçilerin periyodik olarak sağlık muayenesinden geçmesi gerekir. Çalışan ağır ve tehlikeli işlerde çalışacağı zaman işe girmeden önce ve işte çalışmaya devam ettiği süre boyunca minimum yılda bir kez, bedeninin ağır işlerde çalışmaya dayanıklı ve elverişli olduğunu gösterir sağlık raporu almalıdır. Muayene raporu olmayan işçilerin çalıştırılması yasaktır.