Koruyucu İş Gözlüğü Standartları

İş gözlükleri bazı testlerden geçmektedir. Başarı ile bu testlerden geçen gözlükler işaretlemelere tabi tutulurlar.

İş Gözlüğü Standartları

İş gözlükleri bazı testlerden geçmektedir. Başarı ile bu testlerden geçen gözlükler işaretlemelere tabi tutulurlar. İşaretlemelerin gözlükler üstünde (çerçeve ve lens) üretici logosu ve CE sembolü ile birlikte belirtilmesi yasal zorunluluktur. Bu gözlüklerin standartları ülkemizde EN Avrupa standartları olarak kullanılmaktadır.

Koruyucu İş Gözlüğü çeşitleri için

İş gözlüğü çerçeve işaretlemeleri:

Gözlük çerçeveleri aşağıdaki işaretlerden bir yada bir kaçına sahip olabilmektedirler.

İşaretlemeler :

3 – Çeşitli sıvı damlacık ve sıvı sıçramalarına karşı sızdırmazlık ve koruma sağlar.

4 – Beş mikrondan büyük toz ve toz parçacıklarını geçirmez.

5 – Beş mikrondan küçük tozları geçirmez.

S – 12 m/s hızla çarpan küçük cisimlere karşı dayanaklılık.

F – 45 m/s hızla çarpan küçük cisimlere karşı dayanaklılık.

B – 120 m/s hızla çarpan küçük cisimlere karşı dayanaklılık.

A – 190 m/s hızla çarpan küçük cisimlere karşı dayanaklılık.

T – Sıcak ortamlarda gözlük darbe direncinin kaybolmaması ve dayanıklılığının devam etmesi.

EN İş Gözlüğü Lens İşaretlemeleri

Lensler gözlüğün ana parçası olduğundan işaretlemeler ve koruma standartları gözlük çerçevelerine göre daha karmaşıktır.

  • EN 166 (TS 5560 EN 166) Teknik performans standardı: Güvenlik gözlüğü genel standarttı (Darbe dayanaklılığı ve optik kalite) : Bu standart, endüstride, laboratuvarlarda, eğitim ve öğretim kurumlarında , DIY (kendin yap)  faaliyetlerinde ve göze zarar verebilen veya görüş yeteneğini zayıflatabilen diğer faaliyetlerde karşılaşılan çeşitli tehlikelere karşı kullanılan her tipte kişisel göz koruyucularını kapsar. Nükleer ışınım, X ışınları, lazer huzmesi ve düşük sıcaklık kaynakları tarafından yayılan düşük sıcaklık kızıl ötesi ışınları içindir.
  • EN 167( TS EN 167) Kişisel göz koruması-Optik testler için yönetimler:Bu standart, göz koruyucularına ait optik deney metotlarını ve diğer standartlarda yer alan göz koruyucularına ait kuralları kapsar.
  • EN 168 (TS EN 168) Optik testlerin dışındaki testler: Bu standart, göz koruyucularına ait optikle ilgili olmayan deney metotlarını ve bu konu ile ilgili diğer standartlarda yer alan özellikleri kapsar. Eş değer olduğu gösterildiği takdirde alternatif deney metotları kullanılabilir.
  • EN 169 ( TS EN 169) Kaynak filtreleri: kaynak ışınlarından korunma ile ilgili standart : Bu standart, kaynakçılık çalışmalarında sert lehim yapılmasında, ark kaynağı ağızlarının açılmasında ve plazma ergitme kaynağı kesim işlerinde çalışanları korumayı amaçlayan filtreler için ölçek numarası ve geçirgenlik özelliklerini kapsar.
  • EN 170 (TS EN 170) Ultraviyole filtreleri: ultraviyole ışınlarından korunma ile ilgili standart: Bu standart, ultraviyole ışınıma karşı korunma sağlayan filtrelerin koruma derecelerini ve geçirgenlik özelliklerini kapsar.
  • EN 171 (TS 8435 EN 171) Kızılötesi ışın filtreleri: Kızılötesi ışınlarından korunma ile ilgili standart: Bu standart, kızılötesi ışınıma karşı koruma sağlayan filtrelerle ilgili skala numaralarını ve geçirgenlik özelliklerini kapsar. Bu filtre çeşidi için uygulanabilir olan diğer özellikler EN 166 bu filtrelerin seçimi ve kullanımı ile ilgili kılavuz Ek A’da verilmiştir.
  • EN 172 (TS EN 172): güneş ışınlarından korunma ile ilgili standart : Bu standart, endüstriyel kullanım için güneşe karşı koruyucu filtrelerin ölçek numaralarını geçirgenlik ve ilgili özelliklerini kapsar. Bu tip filtreler için geçerli diğer özellikler EN 166’da belirtilmiştir.

Gözlük Mercek Kalitesi: İş gözlüğü kullanım süresine göre mercek kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımlar için yüksek mercek kalitesine sahip gözlükler seçilmelidir.

1 – Yüksek mercek kalitesi:  Işığı kırma seviyesi düşük olduğundan uzun süre kullanım içindir.

2 – Orta mercek kalitesi: Işığı kırma seviyesi orta seviyede olduğundan aralıklarla kullanım içindir. Uzun kullanımlarda göz rahatsızlıklarına neden olabilmektedir.

3 – Düşük mercek kalitesi: Işığı kırma seviyesi yüksek olduğundan acil durumlarda ve kısa zamanlı kullanım içindir. Uzun süreli kullanımlarda baş dönmesi ve göz bozukluklarına neden olabilmektedir.