Kevlar Isıya, Kesilmeye Dayanımlı Eldivenler ve Standardı

        Kevlar; çok hafif ve karbon temelli, dayanımı yüksek, sağlam liflerden oluşan bir materyaldir. Isıya dayanımı ve kesilme direnci yüksek olmasından dolayı kesilme dirençli ve ısıya dayanaklı ve kaynakçı eldivenlerinde kullanımı yaygın bir malzemedir. Kevlar eldivenler üretim şekli, kullanılan malzeme ve takviye materyaller ile 1000 °C'ye kadar dayanım gösterebilmektedir.

        Yüksek ısı, sıcaklık tehlikesi veya yangına karşı korunma sağlayan iş eldivenleri EN 407 standardına uygun olarak üretilmelidir. EN 407 standardında, ısı ve sıcaklık riskleri belirli 6 farklı harf ile ifade edilir. Bu harfler bir kodu temsil eder ve bu kodlar da 0 ile 4 arasında direnç performansına (seviyesine) göre derecelendirilir. Bu kodlar;

  1. Tutuşma karşı direnç
  2. Temas ısısı direnci
  3. Konvektif ısı direnci
  4. Radyant ısı direnci
  5. Erimiş metalden gelen küçük sıçramalara karşı direnç
  6. Erimiş metalden gelen büyük sıçramalara karşı direnç

 

  1. Tutuşma Direnci: Isı/ateş kaynağı materyalden uzaklaştırılmasıyla materyalin yanmaya/tutuşmaya devam ettiği süre belirler. 15 saniyelik yanma/tutuşma süresi sonunda eldivenin dikişlerinin kopmaması gerekmektedir. Materyalin bu testteki direnci de 0 ile 4 arasındaki derecelendirmeyi belirler.
  2. Temas Isısı Direnci: Eldiven üretiminde kullanılan materyal  100 °C ile 500 °C arası sıcaklığa maruz bırakılarak 10 °C sıcaklığa ne kadar sürede yükseldiği belirlenir. Testi geçebilmesi için uygulanan sıcaklıklara minimum 15 saniye dayanım göstermesi gerekmektedir. Örneğin 15 saniye boyunca 250 °C sıcaklığa dayanım göstermesi 2. Seviye kategori için uygun olduğunu belirler.
  3. Konvektif Isı Direnci: Eldivenin materyali direk aleve değil, alev ısısına maruz bırakılarak test edilmelidir. Eldivenin iç sıcaklığı 24 °C sıcaklığa gelene kadar geçen süre ölçülür ve bu süre arttıkça konvektif ısıya dayanım da o kadar artar.
  4. Radyant Isı Direnci: Eldivenin radyant ısı kaynağından gelen ısı aktarımını geciktirdiği süreler test edilir. Eldivenin radyant ısıya karşı dayanımı sürdükçe derecelendirme seviyesi de artar.
  5. Erimiş Metalden Gelen Küçük Sıçramalara Karşı Direnç: Eldivenin materyali üzerine küçük ve belirli oranlarda eriyik metal damlatılarak temas ettirilir. Eldivenin içi ve cilt ile arasındaki sıcaklığın 40 °C sıcaklığa yükselinceye kadar damlatılan eriyik metal damlasının toplam sayısı tespit edilerek dayanım ve derecelendirme seviyesi belirlenir.
  6. Erimiş Metalden Gelen Büyük Sıçramalara Karşı Direnç: Yapay bir el/cilt materyale eldiven giydirilerek, eriyik metal eldiven üzerine dökülür. Ne kadar miktar eriyik metalin, eldiven içerisindeki metal el/cilt dokusuna zarar verdiği tespit edilerek dayanım ve derecelendirme seviyesi belirlenir.

Bu testler sonucunda kodların dayanım seviyesi, 0 ile 4 arasında rakamlar ile kategorize edilir.

Eldivenlerin EN 407 testlerinde olumlu sonuç alabilmeleri için mekanik testlerde aşınma ve yırtılma dirençlerinin en az 1. Seviye performans göstermeleri gerekmektedir.